Rollator kopen

Rollator kopen aandachtspunten

Bij het aanschaffen van een rollator zijn er een aantal aandachtspunten. Rollators zijn er in vele soorten en uitvoeringen. Algemene informatie voor u de rollator koopt vindt u hier. Met een juiste keuze van rollator loopt u goed achter uw rollator en past de rollator bij uw gebruik. Ook moet een rollator passen bij uw lengte en gewicht. 

Rollator kiezen

Het assortiment van Nice2move is zeer uitgebreid en wij helpen u graag met een passend rollator advies. Met jarenlange ervaring op het gebied van hulpmiddelen kunnen wij helpen de juiste rollator te kopen. Komt u het grote assortiment in de winkel proberen, geven onze specialisten persoonlijk advies aan de hand van het assortiment. Bent u online een rollator aan het kopen dan helpen wij u graag met telefonisch advies of beantwoorden uw vragen per mail of app.

Aandachtspunten voor het kopen van een rollator 

- Een passende rollator voor uw lengte
- Een lichtgewicht rollator of een zwaardere rollator
- Zitbreedte voor u geschikt
- Let op de maximale belasting van de rollator
- Is de hoogte van het rollator zitje geschikt voor u
- Zijn gewenste accessoires leverbaar
- Is de kwaliteit afdoende voor uw rollator gebruik
- Kan de rollator opgevouwen worden en hoe gaat dit
- Kan ik de remmen bedienen en gaan deze zwaar of licht
- Is er genoeg bergruimte om dingen mee te nemen
- Zijn PU banden te vervangen door soft banden of luchtbanden
- Een rollator voor binnengebruik of binnen/buiten gebruik
- Moet mijn rollator getest zijn

Kortom er zijn vele mogelijkheden met rollators. Een rollator individueel aan te schaffen hulpmiddel naar uw wensen en tegenwoordig verkrijgbaar in een modern design en vele kleuren. Een rollator hoeft niet saai te zijn maar kan ook een verlengstuk van u worden.

Rollator maten en in hoogte instelbare duwhandvatten

Er zijn rollators die leverbaar zijn in één maat. Maar de moderne rollators zijn vaak leverbaar in meerdere maten geschikt voor kleine personen tot lange personen. De maatvoering van deze rollators wordt aangeduid in bijvoorbeeld de maten XS rollator, S rollator, M rollator, L rollator.

Daarnaast zijn de rollators altijd voorzien van in hoogte verstelbare duwhandvatten.

Met deze maatvoeringen en instellingen kan een voor u passende rollator worden gekocht.

Een lichtgewicht rollator of een zwaardere rollator

Rollators zijn er in verschillende gewichten. De stalen rollators kunnen tot wel 13 kilogram wegen. Een zwaardere rollator wordt door sommigen gewaardeerd omdat zij het gevoel hebben "iets" in handen te hebben. Lichtgewicht rollators zijn gemaakt van alumium of carbon. Een lichtgewicht rollator krijgt de aanduiding lichtgewicht als de rollator minder dan 8 kilogram weegt. Lichtgewicht rollators zijn er al vanaf 4,8 kilogram, deze superlichte rollators zijn van carbon gemaakt.
Een lichtgewicht rollator tilt u makkeliker de stoep op of in de kofferbak van de auto als u op reis gaat.

De zitbreedte en zithoogte van de rollator

De meeste rollators zijn voorzien van een zitje. Het zitje kan van kunststof zijn en is bij de meeste moderne rollators van stof. Afhankelijk van de breedte van uw heupen en de wens te kunnen zitten op de rollator is het verstandig de ruimte op het rollator zitje onder de loep te nemen. Als u gebruikt maakt van het zitje om te kunnen rusten dan moet deze wel passend zijn. Er zijn verschillende breedtes rollatoren!
De zithoogte is vaak afhankelijk van de maat van de rollator. Heeft u lange onderbenen of korte onderbenen, er is een passende rollator voor uw op de markt. Met de juiste zithoogte kunt u beter opstaan en heeft u minder last van de benen. 

Maximale belasting van de rollator

Rollators zijn getest op een maximaal toelaatbaar gewicht wat zij dragen kunnen, dit noemen wij de maximale belasting. 
Kijk voor u een rollator koopt of deze maximale belasting voor u volstaat. De meeste rollators hebben een maximale belasting van circa 110 /120 kilogram maar er zijn ook rollators met een maximale belasting van 300 kilogram.

Voldoen de leverbare accessoires van de rollator

Voor vele rollators zijn meerdere accessoires leverbaar. Kijk voor aankoop van een rollator of de bijpassende accessoires die u nodig heeft leverbaar zijn.
De meest geleverde rollator accessoires zijn bijvoorbeeld een rugband, dienblad en stokhouder. Er zijn echter nog vele ander accessoires verkrijgbaar op een aantal merken rollators. Bijvoorbeeld een zuurstoffleshouder, een paraplu, extra tassen, en nog veel meer.

De kwaliteit van de rollator

Rollators zijn op de markt in vele prijsklassen. Goedkope rollators en dure rollators en alles ertussen in. Bij verschilllende prijzen horen ook verschillende kwaliteiten en mogelijkheden. Alle waar naar z'n geld zegt men wel. Maakt u veel gebruik van uw rollator dan kan een goedkope rollator wel eens eerder versleten zijn. De kwaliteit van de gebruikte materialen is dan vaak van mindere kwaliteit. Gebruikt u de rollator af en toe dan kan een goedkope rollator prima voldoen. 
De duurdere rollators bieden naast extra kwaliteit vaak ook een scale aan accessoires en zijn leverbaar in diverse maten.

Opvouwbare rollator

Vrijwel alle rollators zijn opvouwbaar. Het verschil zit in de wijze van opvouwen of opklappen. De basis rollators vouwen over het algemeen horizontaal op, naar u toe. Deze rollators blijven niet op zichzelf staan. Meer hedendaagse rollators vouwen vertikaal samen. Deze rollators zijn makkelijker aan de kant te zetten omdat deze niet omvallen. Ook in de trein of bus makkelijk mee te nemen omdat u de rollators eenvoudig kunt tillen.

Rollator remmen bedienen

De rollators zijn alle voorzien van remmen. De remmen van een rollator zijn belangrijk om tijdig te kunnen stoppen, te helpen bij het opstaan en gaan zitten en om de rollator af te remmen. De parkeerremmen op de rollator zet u altijd vast als u gaat zitten op de rollator.
Het is belangrijk dat u de rollator remmen makkelijk kunt bedienen. Deze mogen voor u niet te zwaar gaan. Rollator remmen zijn af te stellen maar mogen niet te licht zijn afgesteld omdat anders het remvermogen verminderd.

Rollator en bergruimte

Sleept u altijd van alles met u mee of wilt u veel boodschappen mee kunnen nemen op de rollator. Kijk wat een rollator aan bergruimte biedt. Een boodschappen mand of tas op de rollator kan meestal 5 kilogram dragen. Er zijn ook boodschappen rollators of rollator trolleys waar veel in vervoerd kan worden.

Standaard banden, soft banden of luchtbanden

Een rollator is meestal voorzien van massieve banden. Tegenwoordig zijn rollators leverbaar met soft massieve banden of met luchtbanden. Wilt u meer comfort of heeft u last van gevoelige gewrichten dan zijn soft massieve of luchtbanden een prettig toevoeging op de rollator. Een rollator met zachte banden rijdt niet zwaarder!

Binnen rollator of buiten rollator

Waar wilt u de rollator gaan gebruiken. Voor alleen binnen rijden met de rollators zijn speciale rollators ontwikkeld. De binnenrollator is niet geschikt om buiten mee te rijden. Er zijn vele rollator geschikt om zowel binnen als buiten te gebruiken. Naast de hiervoor genoemde rollators zijn er ook rollators die speciaal ontwikkeld zijn voor buiten grbruik. Vaak zijn deze voorzien van grotere wielen en zachte banden. Loopt u behoorlijk door dan rijden deze rollators vaak iets prettiger.

Rollator keurmerk en test

Een in Europa verkochte rollator moet altijd voldoen aan het CE keurmerk. De minimale eisen van de EU worden hiermee geborgt.
Consumentenbond en Kassa voeren ook testen uit van rollatoren. Deze testen kunt u weervinden op de websites van de betreffende instanties.
Voor het mooiste en beste design wordt bijvoorbeeld de Reddot award toegekend. Deze award gaat over design en functionaliteit.