Rollator gebruik en afstellen
Rollator gebruik
De rollator is algemeen geaccepteerd in het dagelijks leven als een handig hulpmiddel om de mobiliteit te vergroten. Als het lopen minder wordt of er zijn balans-, evenwichts problemen dan is een rollator een uitkomst om veilig uzelf te verplaatsen. Bij een verminderd uithoudingsvermogen is de rollator een goede steun. De rollator geeft veiligheid en zekerheid om ernstiger problemen te voorkomen.
In beweging blijven is goed en gezond, ook al bent u minder ter been, met een rollator blijft u toch in beweging en houdt de bloedsomloop op gang en vergroot uw zelfredzaamheid.
Bij het gebruik van een rollator zijn er een aantal aandachtspunten die belangrijk zijn om veilig met de rollator te rijden of bij het stilstaan of gaan zitten op de rollator.
Een rollator afstellen voor u de rollator is belangrijk om andere klachten te voorkomen. Kunt u de remmen goed bedienen en weet u hoe de parkeerremmen van de rollator werken om vallen te voorkomen. Heeft u het vouwsysteem van de rollator goed vergrendeld zodat de rollator niet onverwachts inklapt. Weet u om te gaan met drempels en op- en af ritten. Stoepen oprijden en afrijden.
De juiste handvat hoogte van de rollator afstellen
U stelt de handvathoogte van de rollator af door:
- Zo dicht mogelijk op de rollator te gaan staan
- Sta zo rechtop mogelijk
- Laat de armen langs uw lichaam naar beneden hangen
- Stel nu de handgrepen / handvatten af ter hoogte van de polsen
- Bij het vastpakken van de handvatten zijn de armen nu licht gebogen
- De rolator is nu juist afgesteld
Loop bij het gebruik van de rollator zoveel mogelijk rechtop. Bij het ontspannen lopen met de rollator houdt u het het langste vol. Controleer of beide handgrepen op dezelfde hoogte staan.
Afstellen van de rollator is belangrijk voor uw lichaamshouding. Staan de handgrepen te hoog of te laag dan worden andere delen van het lichaam overbelast. Voorkom overbelasting door een niet goed afgestelde rollator.
Rijden met de rollator
Voor u met de rollator gaat rijden is het verstandig eerst een aantal punten te controleren.
De rollator moet volledig uitgeklapt en vergrendeld zijn. Als de rollator niet in de vergrendeling zit is het mogelijk dat de rollator plotseling inklapt wat gevaarlijke situaties kan veroorzaken.
Kijk of het zitting volledig is uitgeklapt, duw op de zitting of de buizen om dit te controleren, meestal hoort u een klik bij het vergrendelen.
Controleer de werking van de remmen. Knijp de remmen in en probeer de rollator naar voren te duwen. Als u de rollator door de remmen heen drukt kunnen deze in de meeste gevallen worden afgesteld.
De parkeerrem bedient u meestal door de remhendel naar beneden te duwen tot deze "klikt". Blijft de hendel in deze positie staan duw weer de rollator naar voren, de rollator moet nu blijven beremd blijven staan.
Veilig omgaan met de parkeerrem van de rollator
De parkeerrem geeft veiligheid bij het gaan zitten (en weer opstaan) zodat de rollator niet onder u vandaar rijdt. Controleer dus de werking van de parkkeerrem regelmatig of laat de rollator jaarlijks keuren of een onderhoudsbeurt geven.
Als u de rollator parkeert altijd de rollator op de parkeerrem zetten. Bent u even het evenwicht kwijt en u grijpt naar de rollator dan staat deze in ieder geval op de rem.
Rollator remmen gebruiken
De remmen van de rollator zijn van wezenlijk belang. De rollator remmen worden veel gebruikt. Bij het gaan staan, bij het gaan zitten en bij het parkeren. Rijdt u een helling af en u wilt de snelheid onder controle houden dan kunt u ook de remmen gebruiken om gerust en langzamer de helling af te lopen.
Uw remmen moeten dus goed zijn. Door het gebruik van de rollator remmen slijten de remblokjes en de banden. Ook de remkabels kunnen slijten van het remmen. Dit is waarom een regelmatige check van uw remmen belangrijk is.
Bent u zelf niet bij machte op de remmen te controleren laat dan iemand in uw omgeving hierna kijken of laat uw rollator een jaarlijkse onderhoudsbeurt of rollator keuring geven.
Rollator opvouwen of inklappen
Afhankelijk van het model rollator zijn er twee verschillende manieren van opklappen bij rollator modellen.
Rollators die horizontaal opvouwbaar zijn en rollator die vertikaal in te klappen zijn.
Horizontaal opvouwbare rollators zijn de meer modernere rollator op de markt verkrijgbaar. Door aan het handvat op het zitje omhoog te trekken vouwt de rollator zichzelf op. Het voordeel van dit type rollators is dat de rollator rechtop blijft staan. De rollator valt dus niet om in opgevouwen toestand. Door de "buizen"van het zitje naar beneden te duwen vouwt de rollator weer uit en vergrendeld zichzelf.
Vertikaal opvouwbare rollators zijn de "ouderwetse" rollators vouwen door de ontgrendeling vrij te geven en de voorste wielen en de achterste wielen naar elkaar te bewegen. Deze rollator blijven niet rechtop staan maar moeten liggen.
Dubbel opvouwbare rollators zijn handig overal mee te nemen. Dit is een horizontaal vouwbare rollator waarvan de handvattten nog een keer naar de achterwielen te vouwen zijn.
Aandachtspunten voor het binnen gebruiken van de rollator
Bij het in huis rijden met de rollator is het goed te kijken om zoveel mogelijk ruimte te maken. Het vrij houden van de rijpaden om de rollator de ruimte te geven en om te kunnen draaien en manouvreren. De doorgangen vrijhouden om alle plaatsen in huis makkelijk te kunnen bereiken.
Vloerkleden maken het rijden minder makkelijk en u kunt tegen de randen van een kleed "stuiten".
Verwijder zoveel als kan de drempels of plaats drempelvervangers. Is dit geen optie dan kunt u ook drempelhulpen plaatsen om eenvoudiger en veiliger over de drempel te rijden.
Draag zorg dat er geen rond slingerende voorwerpen of snoeren op de grond liggen waarover u kunt vallen.
Het zitje van de rollator gebruiken om uit te rusten of te ontspannen
Bijna alle rollators zijn voorzien van een zitje. Dit zitje komt van pas als u even uit wilt rusten of ontspannen. Ook als u ergens voor moet wachten is het fijn dat u er even bij kan gaan zitten.
Het gaan zitten op de rollator doet u altijd vanaf de achterzijde, niet vanaf de voorzijde. Voor u gaat zitten zet u de rollator op de remmen. De parkeerrem van een rollator is meestal de knijprem naar beneden duwen. De rem handvatten blijven dan naar beneden vast geklikt staan en de parkeerremmen zijn ingeschakeld. Nu kunt u gaan zitten en opstaan zonder dat de rollator wegrijd.
Voor de meeste rollators is een ruggesteun of rugband verkrijgbaar. Met deze steun in de rug zit u meer comfortabel en kunt u niet achterover vallen.