In beweging met de rollator

Het lijkt zo vanzelfsprekend om zelfstandig boodschappen doen of een kennis te bezoeken, erop uit gaan met familie of vrienden, even naar de winkel. Veel mensen kunnen echter door hun ziekte, beperking of ouderdom de deur niet uit. De ergotherapeut kan in zo’n situatie hulp bieden. Met advies en training is het mogelijk verplaats- en vervoersproblemen te verminderen of op te lossen. 

Als het lopen niet meer zo goed gaat, bijvoorbeeld vanwege lichamelijke problemen kan een rollator een passende oplossing zijn. Een rollator kan voor de kortere afstanden een goede oplossing zijn om bijvoorbeeld naar de winkels te gaan of om even lekker buiten te wandelen. Het rijden met een rollator kan voor de eerste keer spannend en nieuw zijn. Samen met de ergotherapeut kunt u het rijden met een rollator trainen.

Ergotherapie is gericht op het bevorderen of herstellen van de zelfredzaamheid. De ergotherapeut leert u hoe u een activiteit anders uit kunt voeren óf een loophulpmiddel zoals een rollator kunt gebruiken zodat u zoveel mogelijk activiteiten weer kunt uitvoeren.

Ergotherapie die bedoeld is om de zelfzorg en de zelfredzaamheid te bevorderen en te herstellen wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Iedereen heeft vanuit de basisverzekering recht op 10 uur per jaar aan ergotherapiebehandeling. Dit gaat wel ten koste van uw eigen risico (behalve voor kinderen tot 18 jaar). Vanuit een aanvullend pakket worden soms nog extra uren vergoed. Vergoedingen uit een aanvullend pakket gaan niet ten koste van het eigen risico.

Trainen met de rollator

Hiermee bedoelen we het trainen/verbeteren van al aanwezige vaardigheden om zich zelfstandig binnenshuis en buitenshuis te kunnen verplaatsen. Een rollatortraining is hiervan een voorbeeld. Zo’n training is met name geschikt voor revaliderende mensen bij wie herstel mogelijk is.

Wat kunt u onder andere verwachten van een rollator training door een fysiotherapeut

In een training met de rollator wordt onder andere gelet op spiertraining. Uw houding achter de rollator en het gaan staan en zitten met de rollator. Kortom houding en beweging. Met een goede houding en sterkere spieren voorkomt u andere klachten. De looptraining geeft ook een verbetering van uw uithoudings vermogen.

Valpreventie door de rollator te gebruiken

Heeft u moeite om uw evenwicht te bewaren, of bent u onlangs gevallen. Dan is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje en kan vervelende gevolgen hebben. Eén op de drie ouderen valt minstens één keer per jaar in of rond het huis. Het beïnvloedt uw dagelijks leven en daarmee de kwaliteit van leven.

Risicofactoren voor vallen zijn onder andere:
*Mobiliteit- en evenwicht problemen
*Duizeligheid
*Verminderd zicht of oogproblemen
*Medicatiegebruik
*Huis- en omgevings inrichting op veiligheid
*Onveilig gedrag

Rollator valpreventie training

Goede spieren zijn belangrijk om lang zelfstandig te kunnen blijven wonen. Met sterke spieren valt u namelijk minder snel en verbetert uw evenwicht. Het oefenprogramma richt zich op het trainen van evenwicht en spieren. Door de risicofactoren te verkleinen wordt uw angst weggenomen en zal een val niet of minder voorkomen.

Wandelen met de rollator

Wandelen is belangrijk en nodig voor uw gezondheid. Lekker in de buitenlucht een frisse neus halen maar ook vergroot u uw weerstand. Met wandelen in de buitenlucht doet u vitamine D op en blijft u meer helder in uw hoofd.

Er zijn door Nedeland diverse wandelgroepen waar in een rustig tempo wordt gelopen. Met of zonder rollator maar voor iedereen bij te houden, ook goed voor de sociale contacten!

Voor een lekkere wandeling kunt u ook de natuur in. Er zijn door Nederland vele goede toegankelijke routes voor mensen met een beperking of handicap. Op onder andere de volgende websites vindt u rollator en rolstoel toegankelijke wandelroutes en aanvullende informatie.

Groen en handicap kenniscentrum
Natuur zonder drempels
Toegankelijke natuur

Op de website van Staatsbosbeheer vindt u ook vele wandelroutes geschikt voor wandelen met de rollator of rolstoel.