Rollator onderhoud

Rollator onderhoud is belangrijk voor het veilig blijven gebruiken van de rollator. Jaarlijk vinden nog teveel ongelukken plaats door een niet veilige rollator. Het niet goed fuctioneren van de remmen of een vergrendeling die stuk is kan voorkomen worden door jaarlijk onderhoud aan de rollator of de rollator jaarlijks te laten keuren. De rollator kent nog geen verplichte jaarlijkse keuring zoals sommige andere (medische) hulpmiddelen maar het is aan te raden de rollator jaarlijks na te laten. Een periodieke keuring hulpmiddelen (PKH) kan problemen en ongelukken voorkomen.

De veilgheid van uw rollator controleren

U gebruikt uw rollator dagelijks en kan een aantal punten controleren. Bij de dagelijks handelingen met de rollator komt u deze iedere keer tegen. 

De werking van de remmen
De werking van de parkkeerremmen
Zitten de duwhandvatten nog goed vast op hoogte
Sluit de inklap vergrendeling nog goed
Zijn de banden nog heel
Steken de remkabels niet te ver naar buiten
Draaien de wielen nog licht

Werkt iets niet naar behoren aan uw rollator laat dan uw rollator nazien of repareren. Preventief kunt u de rollator schoonhouden, een schone rollator zal minder slijtage vertonen.

Rollator onderhoud en keuring bij de dealer

U kunt een jaarlijkse keuring van uw rollator bij uw dealer laten uitvoeren. De rollator dealer ziet uw rollator na en checkt of de algehele staat van uw rollator goed in orde is. Een rollatorkeuring bestaat uit de volgende punten.

Controle van de algehele staat van de rollator
Frame controleren op breuken en scheuren
Afstelling en werking van de remmen
Werking van de remblokken en de slijtage van de remblokken
Afstellen van de assen van de zwenkwielen
Banden slijtage
Zitten alle bevestingen, bouten en moeren nog vast
Is het zitje nog veilig
Werkt en vergrendeld de inklapbevesting nog veilig
Zitten de duwhandvatten niet los en zijn deze niet versleten

Als de rollator in de garantie periode valt kunt u hiervoor het beste terecht bij uw dealer. Valt de rollator buiten de garantie periode dan zijn er aan de reparatie kosten verbonden.

Hulpmiddelen keuring rollators

Voor rollators gelden (nog) geen verplichte keuringen. Wel hanteren wij de richtlijnen om een rollator op veiligheid te keuren.

Voor risicovolle hulpmiddelen, zoals til- en transferhulpmiddelen, en diverse andere hulpmiddelen gelden landelijk vastgestelde normeringen en soms verplichtingen voor periodieke hulpmiddelenkeuring (PKH). In het onderhouds- en keuringsschema zorgen wij dat deze hulpmiddelen bij voorkeur periodiek worden gekeurd.

Onze keuringsmeesters zijn gecertificeerd in het uitvoeren van deze hulpmiddelenkeuringen en zij volgen hierbij het betreffende protocol (NEN) en de specifieke checklist die voor het betreffende hulpmiddel geldt.