Alle informatie over rolstoelen en wat erbij komt kijken

Informatie over rolstoelen en wat daar bij komt kijken

Er bestaat een wijd scale aan rolstoelen. Van een eenvoudige rolstoel om even van A naar B te verplaatsen tot een uitgebreide elektrische rolstoel met omgevings besturing en alles wat er tussenin zit. Voor eigenlijk iedereen is er een passende oplossing te vinden om de rolstoel aan te passen aan de wensen van de gebruiker. Rolstoelen worden geleverd in verschillend maten zoals de zitbreedte en/of zitdiepte, zithoogte en rughoogte. Afhankelijk van uw lichaam kunnen veel rolstoelen op uw lichaam worden aangepast. Een rolstoel moet ook passen bij uw levensstijl, bent u een actieve gebruiker of neem u de rolstoel alleen mee voor een dagje uit. Zo zijn er vele soorten rolstoelen om aan de wensen te voldoen.

Zit u maar even in de rolstoel dan volstaat vaak het standaard zitcomfort van de rolstoel. Zit u veel en lang in de rolstoel dan kan het zitcomfort van de rolstoel aangepast worden, bijvoorbeeld met een passende rug of zitkussen. Er zijn vele opties mogelijk. Op deze pagina geven wij zoveel mogelijk informatie over rolstoelen. 

Rolstoel soorten

Rolstoel soorten en typen. Een rolstoel voor mijn gebruik kiezen is vaak nog niet zo eenvoudig. Hier bieden wij een een overzicht van soorten rolstoelen en de mogelijkheden. Van een duwrolstoel als u zelf niet wilt of kunt hoepelen tot een elektrsische rolstoel waar u de natuur in kunt over oneffen paden. Een actieve rolstoel of vastframe rolstoel voor mensen die dagelijks zelf erop uit gaan of een rolstoel met aangepast zitcomfort en een kantelverstelling om de hele dag in te zitten.

Rolstoel merken

Er zijn veel verschillende rolstoel merken en rolstoel leveranciers op de Nederlandse markt. Rolstoel A-merken en rolstoelen van eenvoudiger kwaliteit. Maakt u af en toe een ritje met de rolstoel dan is een topkwaliteit rolstoel van minder belang. Maakt u dagelijks gebruik van uw rolstoel dan komt kwaliteit om de hoek kijken. Graag geven wij u advies bij de aankoop van een rolstoel voor korte of langere termijn. Onze ervaring met de diverse rolstoel merken delen wij graag met  u.

Rolstoel op maat hoe gaat het

Bij de aanschaf van een rolstoel komt een stukje maatwerk kijken. Met welke maten moet rekening gehouden worden om een comfortabele rolstoel te verwezelijken. De meest basale maat voor een rolstoel is de zitbreedte. Rolstoelen zijn afhankelijk van het merk in vele zitbreedtes te verkrijgen. Naast de zitbreedte kennen we onder andere ook maten als zitdiepte, zithoogte voor en achter, rughoogte en zo nog een aantal maten. Voor een incidenteel rolstoel, kortdurend gebruik is dit minder belangrijk dan voor een permanent gebruik van de rolstoel waar men de hele dag in zit.

Het zitten in een rolstoel 

In rolstoelen is een enorm onderscheid, van een éénvoudige incidentele rolstoel tot een uitgebreide verpleegrolstoel of elektrische rolstoel voor dagelijks gebruik. Het zitten in een transferrolstoel heeft geen uitgebreide aandacht nodig, brengt een persoon meer tijd door in een rolstoel of is wegens een handicap of ziekte een beter of aangepast zitcomfort nodig dan zijn er vele mogelijkheden om bepaalde rolstoelen aan te passen.

Voor iedere groep gebruikers zijn er passende rolstoelen met de optie's om de instellingen zo te wijzigen dat dit het zifcomfort ten goede komt. Ook zijn er rolstoelen met standaard zit opties als AD-kussens, zachte armleggers, rugleuningen met lumbale steun en nog veel meer.

Rolstoel accessoires en toebehoren

Bent u op zoek naar een rolstoeltas of een bekerhouder voor op de rolstoel. Voor rolstoelen zijn veel accessoires verkrijgbaar. Een zitkussen om iets hoger of zachter te zitten of bent u op zoek naar iets om de wandelstok makkelijk mee te nemen. Op deze pagina tonen wij een greep van leverbare rolstoel accessoires.

In weer en in de rolstoel zitten kan nat en koud zijn. Omdat u niet in beweging bent en de bloedsomloop niet wordt versneld koelt u snel af. Voor rolstoelen zijn ook vele warmte en waterafstotende accessoires te koop.

Elektrische aandrijvingen of duwhulpen voor rolstoelen

Om het voortbewegen van rolstoelen makkelijker te maken voor mensen met weinig kracht of pijnklachten zijn er diverse elektrische duwhulpen leverbaar. De elektrische duwhulp wordt door de begeleider bediend. Als een rolstoel te zwaar wordt om te duwen of de begeleider heeft niet meer de kracht of het uithoudingsvermogen om de rolstoel te duwen, een elektrische duwondersteuning maakt het duwen een fluitje van een cent.

Voor de gebruiker van de rolstoel zijn er ook tal van mogelijkheden voor elektrische ondersteuning. Dit kan een hoepelondersteuning zijn maar ook rolstoel wielen met een motor die met een joystick te bedienen zijn gelijk aan de elektrische rolstoel.