Rollator soorten en typen kopen en gebruiken

Rollator soorten en de passende rollator vinden

Er zijn vele rollator soorten en type diversiteit verkrijgbaar in rollators. Om een overzicht te geven van de mogelijkheden bieden wij op de pagina informatie over de verschillende rollators. Het is belangrijk dat u een rolator kiest die aan uw wensen en behoeften voldoet. Mogelijk heeft u slechts een tijdelijke oplossing nodig voor uw mobiliteit, een lichtgewicht rollator om deze in de koffer van uw auto te kunnen tillen omdat u veel op pad bent. 

Bent u minder goed ter been en is een steuntje wenselijk dan biedt de rollator een goede steun. De kans om te vallen wordt kleiner en u kunt de rollator gebuiken om bijvoorbeeld boodschappen te doen of uw sociale contacten te onderhouden. Uw zelfredzaamheid wordt vergroot met het gebruik van een rollator.

Een rollator helpt u als u minder goed ter been bent, als u minder ver kunt lopen of evenwichts problemen heeft. Bent u nog redelijk goed te been en loopt u nog langere afstanden dan kunt u toch profijt hebben van een rollator. De outdoor buitenrollator geeft houvast en zekerheid en u loopt met meer gemak en comfort buiten de langere afstanden.

Op deze pagina geven we informatie over de verschillende rollators over bijvoorbeeld rollators en leverbare maten gechikt voor uw lengte of gewicht, de verschillende maten wielen en banden van een rollator, rollators voor mensen met een verminderd zicht (de slechtzienden rollator, of een rollator geschikt is om mee te nemen in de auto of in het vliegtuig.

Bij de meeste rollators zijn accessoires verkrijbaar. Het is zaak op te letten welke rollator accessoires verkrijgbaar zijn bij welk type rollator. Zijn de rollator accessoires die u nodig heeft wel leverbaar bij het type rollator die u op het oog heeft. Een rollator accessoire kan bijvoorbeeld zijn: een rugband om veiliger te kunnen zitten op uw rollator, een stokhouder of een dienblad. Maar ook zachte banden of een zuurstoffleshouder is leverbaar en nog vele andere accessoires.

Driewiel rollators ook wel Delta rollators genoemd

De driewiel rollator is met name voor gebruik in huis. Deze rollators zijn bijzonder wendbaar en licht van gewicht. Opgevouwen zijn de driewiel rollators compact en klein en daarmee makkelijk mee te nemen. Een nadeel van de driewiel rollator is dat deze rollator met één voorwiel minder stabiel is. Rijdt u over een drempel of een helling af dan is de kans bij een driewiel rollator op vallen groter dan bij een vierwiel rollator.

Op een driewiel rollator kunt u niet zitten deze mogelijkheid bieden de meeste vierwiel rollators wel.

De driewiel rollator is meer geschikt voor vlakke vloeren zoals in huis of in een zorginstelling waar u geen drempels tegenkomt.

Binnenrollator, alleen voor binnen te gebruiken!

De binnenrollator, ook wel indoor rollator genoemd, is zoals het woord zegt alleen geschikt om binnenshuis te gebruiken. De binnenrollators hebben vier wielen een kleine draaicirkel en meestal een dienblad om bijvoorbeeld iets te drinken of te eten te kunnen vervoeren. 

De binnenrollator is licht van gewicht en uitgevoerd met kleine wielen die niet geschikt zijn voor buiten. Aangezien de rollator licht en eenvoudig is samengesteld loopt deze rollator erg licht. 

Net als andere soorten rollators zijn de binnenrollators uitgevoerd met parkeerrem en handrem. De binnenrollators zijn in hoogte instelbaar. Denk hierbij wel of de instelhoogte voor u toereikend is.

Rollator dienwagen, een bijzonder stabiel uitgevoerde veelzijdige loophulp

De rollator combinatie te gebruiken als rollator en als dienwagen maar, ook als trippelstoel. Een sterke bijzonder stabiele rollator om binnen voor vele doeleinden in te zetten.

Deze vernieuwde rollator biedt ook de mogelijkheid om vooruit en achteruit rijdend op het toilet te kunnen komen en u kunt zichzelf overeind trekken aan de rollator.

Uitgevoerd met vier zwenkwielen bent u uiterst wendbaar.

Het houten blad kunt u gebruiken als serveer tafeltje maar lager geplaatst ook als zitje. U kunt de rollator nu als trippelstoel gebruiken om door het huis te manouvreren om uzelf te ontlasten.

De standaard, ouderwetse, rollator 

Een stukje geschiedenis van de rollator. De rollator is in 1978 bedacht in Zweden. Tot die tijd werd er gebruik gemaakt van een looprek. De uitvoering van deze standaard rollator is jarenlang niet veel gewijzigd. Met name op het moment dat de rollator niet meer werd vergoed door de verzekeraars heeft de ontwikkeling een loop genomen.

De standaard rollator uitvoering is nog steeds leverbaar en actueel en aantrekkelijk in prijs. Opvouwbaar, voorzien van parkeerrem en handrem voldoet dit type rollator nog steeds prima aan een doelgroep van rollator gebruikers.

De standaard rollator uitvoering wordt door diverse producenten gemaak in diverse kleuren en uitvoeringen maar ziet en werkt nog vrijwel hetzelfde.

De standaard rollator voldoet aan alle basis eisen

Een standaard rollator voldoet aan alle basis eisen die een rollator nodig heeft. Deze rollators kunnen tot wel dertien kilogram wegen wat soms ook een voordeel kan zijn.

Een standaard rollator is vaak iets lastiger opvouwbaar en zwaarder om te tillen. Denk hierbij aan de meeneembaarheid met de auto of het openbaar vervoer.

Meestal zijn deze standaard rollators eenvoudig basis uitgevoerd. Binnen- en buitenshuis te gebruiken.

Natuurlijk geeft de standaard rollator ook ondersteuning bij balans problemen en evenwichtsproblemen. 

Een standaard rollator kan dus ook een bewuste keuze zijn vanwege de eigenschappen van deze rollator types.

Lichtgewicht rollators aluminium en Carbon

Bij lichtgewicht rollator is het gebruikte materiaal veelal alumiunium en wordt soms ook aluminium rollator genoemd. Tegenwoordig zijn er ook lichtgewicht cabon rollators verkrijgbaar. Carbon is een materiaal wat uitermate licht van gewicht is en ook enorm sterk.

De lichtgewicht rollators zijn er van eenvoudig tot heel uitgebreid met vele accessoires. De lichtgewicht rollators in het hogere segment zijn vaak mooi vormgegeven, een luxe design. Verkrijgbaar in vele kleuren zodat u een lichtgewicht rollator naar uw smaak kunt kiezen.

Ook in maatvoering is veelal van alles mogelijk. Zo zijn er XS rollators, S rollators, M rollators en L rollators. Dus vanaf een small rollator tot een Large rollator.

Rollators zijn verkrijgbaar met massieve banden of luchtbanden en zachte massieve banden die werken als schokdemper. Met grote wielen neemt u makkelijker een drempel dan met een rollator met kleine wielen.

De outdoor rollator, de rollator voor buitengebruik

Voor de actieve wandelaar is er de outdoor rollator of buiten rollator. De outdoor buiten rollator is voorzien van grotere wielen om eenvoudiger over oneffen terrein te rijden. Tegels en hobbels worden makkelijker genomen met de grotere wielen. De buitenrollator is lichtgewicht om prettig te kunnen lopen, u hoeft minder zwaar te duwen.

Misschien gaat u met weer en wind naar buiten. De buiten rollator is bestand tegen regen, tip: een paraplu op de outdoor rollator is als accessoire te verkrijgen.

De grote wielen zijn leverbaar met verschillende grote banden. Deze grote banden op uw buitenrollator kunnen massief zijn, zacht massief of de outdoor rollator kan van luchtbanden zijn voorzien.

Deze buiten rollators zijn geschikt voor iedereen die buiten actief wil zijn en lekker wil wandelen.

Heavy Duty rollator ofwel XXL rollator zwaarder te belasten

Heavy Duty rollators zijn ontwikkeld voor zwaardere personen. Heeft u een maatje grotere rollator nodig met een hogere maximale belasting dan is er keuze uit diverse XXL rollators.

Een XXL rollator heeft een hogere maximale belasting dan een gewone rollator waarbij de maximale belasting meestal tot circa 100 - 120 kilogram gaat. De XXL ofwel HD Heavy Duty rollators gaan tot een maximale belasting van 250- tot 300 kilogram.

Bij personen die iets zwaarder zijn is de breedte van de rollator ook belangrijk. De breedte van een XXL rollator is aangepast en ook verkrijgbaar in diverse grotere breedtes. Het rollator zitje is dan ook veel ruimer.

Is een heavy duty rollator nodig dan wil dat niet zeggen dat het een zware rollator wordt. De XXL rollator is verkrijgbaar als lichtgewicht rollator en is nog steeds een opvouwbare rollator.

Rollator combinatie rolstoel

De rollator en rolstoel in één is een unieke combinatie. Voor wandelen van de kortere stukken is deze rollator-rolstoel te gebruiken als rollator. Wordt de afstand iets te ver voor u en bent u vermoeid of gaat het gewoon niet meer dan is de rollator rolstoel combinatie snel en eenvoudig om te zetten naar een rolstoel.

Met de rollator rolstoel combi in één kunt u een dagje winkelen en is ideaal op reis, u heeft altijd én de rollator én de rolstoel bij de hand.

Een rollator / rolstoel is opvouwbaar net als de rollator en niet heel veel zwaarder in gewicht. Past makkelijk in het openbaar vervoer of in de auto. Als accessoire hebben sommige merken een passende draagtas in het programma.

De rolstoel rollator is altijd voorzien van een zitje en een rugleuning, al of niet gepolsterd. De beensteunen om de rollator-rolstoel als rolstoel te gebruiken zijn meestal demontabel en kunnen worden opgeborgen in de bijgeleverde tas.

Parkinson rollator

Rollator voor mensen met Parkinson. Voor Parkinson patienten zijn speciaal ontworpen Parkinson rollators ontwikkeld. Deze rollators bieden steun en veiligheid en kunnen freezing (het bevriezen) doorbreken dat hoort bij de ziekte van Parkinson.
Freezing wordt ook aangeduid met verstijven of blokkeren. 

Mensen met Parkinson hebben naast balansproblemen last van freezing. Het "bevriezen" kan bij een Parkinson rollator worden doorbroken doormiddel van een laser die een lichtstraal op de grond projecteerd of doormiddel van een geluidssignaal. De gebruiker wordt dan uitgenodigd over de lichtstraal te stappen of wordt door het akoestisch signaal geactiveerd in beweging te komen.

Bij Parkinson rollators wordt ook gebruik gemaakt van sleepremmen. De sleepremmen dragen zorg dat de Parkinson rollator continue vertraagt wordt en niet voor de gebruiker uit gaat rijden omdat de patient blokkeerd.

Ook zijn trillende handvatten mogelijk op een Parkinson rollator om de aandacht te continueren. Vele mogelijkheden om ook de Parkinson patient in beweging te houden wat belangrijk is.

Voor Parkinson rollators zijn (gedeeltelijke) vergoedingen mogelijk via de zorgverzekeraar.

Rollator met onderarmschalen

Een rollator met onderarmschalen geeft extra ondersteuning aan de gebruiker van de rollator. De druk op de onderarmen wordt verdeeld over de armschalen en de handen worden ontlast. Heeft u minder kracht in de handen, de onderarmen en polsen dan worden deze ontzien bij het lopen met een rollator met onderarmsteunen.

U loopt met de onderarmen in de schalen cq onderarmsteunen en verdeeld hierdoor het gewicht meer. De handen en polsen worden veel minder belast. Aan de voorzijde van de armsteun zijn de remmen gemonteerd in het verlengde van uw armen en hierdoor eenvoudig te bedienen.

Een rollator met onderarmsteunen wordt ook wel Reuma rollator genoemd of Arthritis rollator. Ook de benaming Arthrose rollator komt voor.

De rollator met onderarmschalen geeft extra ondersteuning en stabiliteit en is ook in te zetten bij looptraining tijdens het revalidatie proces. Als accessoire is het mogelijk de rollator met onderarmschalen te voorzien van sleepremmen voor een betere controle.

De schalen van de onderarm rollator zijn of van een zacht materiaal of gepolsterd om de onderarmen te beschermen.,

Boodschappen rollator combinatie boodschappen trolley

Wilt u veel boodschappen mee kunnen vervoeren dan is er de boodschappen rollator. Deze rollator is een combinatie van een rollator en een boodschappen trolley. Een boodschappen rollator is voorzien van een grote tas waar wel tot circa 25 kilogram in vervoerd kan worden. 
Met zo een boodschappenrollator kunt u veilig en stabiel lopen én een behoorlijke tas met boodschappen meenemen. NIet iedere dag meer naar de winkel omdat u niet genoeg kunt vervoeren of gewoon lekker een dagje shoppen en als u iets leuks tegenkomt past het in ieder geval in uw tas.

Een boodschappen rolllator biedt t.o.v. een boodschappen trolley vaak meer steun, goede remmen en parkeerremmen en een stevige, veilige zit.

Rollator met stevig stoeltje

De rollator met een kunstof stoeltje en kunstof rugleuning geeft u een stevige "zit". Het zitten voelt meer aan als zitten op een gewone stoel.

De Nip Glide balance rollator is hier een voorbeeld van. Deze rollator is bovendien uitgevoerd met een omgekeerd remsysteem. De rollator staat standaard op de rem en als de remhendel bediend komen de remmen vrij (uitschakelbaar).

Rollator slechtziend of rollator voor blinden

Deze rollator is geschikt voor slechtzienden of blinden. De rode markeringen aan de zijkant op een witte ondergrond (wit frame) zorgen dat de rollator goed opvalt en maken iedereen duidelijk dat de eigenaar minder goed ziet.

U kunt natuurlijk eenvoudig zelf een witte rollator kopen en deze voorzien van rode biezen om van een moderne rollator een rollator voor blinden of slechtzienden te maken. De bestaande leverbare slechtzienden rollators zijn gebaseerd op de oudere typen rollators.