Rolstoel soorten en typen

Rolstoel soorten en typen

Er zijn vele soorten rolstoelen. Onderstaand vindt u een overzicht van meerdere soorten rolstoelen. De rolstoel is ontwikkeld voor en door mensen waarbij de zelfredzaamheid en bewegingsvrijheid achteruit ging en op deze manier mobiel konden blijven. Tegenwoordig zijn vele mogelijkheden leverbaar. Rolstoelen voor op reis, rolstoelen om de hele dag in te zitten en elektrische rolstoelen met omgevingsbesturing. Het is belangrijk u goed te oriënteren om te zien wat een voor u juiste rolstoel is. Waarvoor gaat u de rolstoel gebruiken, Hoeveel tijd breng ik door in de rolstoel en is de rolstoel in een voor u passende maat leverbaar. Voor elektrische rolstoelen is het ook belangrijk te weten wat bijvoorbeeld de actieradius moet zijn en op welke ondergrond u gaat rijden. Is de rolstoel voor binnen- of buitengebruik. Veel vragen om even op een rijtje te zetten.

Duwwandel rolstoel / transport rolstoel

De duwwandel rolstoel of transport rolstoel is voorzien van kleine achterwielen. Deze zijn meestal 12 1/2 inch. De gebruiker van de rolstoel kan niet hoepelen om de rolstoel voort te bewegen. Deze duw rolstoelen zijn vaak de reisrolstoelen, lekker compact op te vouwen en mee te nemen.

De transport rolstoelen zijn meestal basic uitgevoerd met slappe bekleding, slappe rug en slappe zitting, omdat er geen hoog niveau van zitcomfort nodig is voor het tijdelijke gebruik. Een zitkussen kan natuurlijk altijd in de rolstoel worden geplaatst als een betere zit noodzakelijk is.

Rolstoel_soort_handbewogen

Handbewogen rolstoel zelfbeweger

Een handbewogen rolstoel is een type rolstoel waarbij de gebruiker zelf of een mantelzorger de rolstoel voortbeweegt. De gebruiker kan met de grote achterwielen de rolstoel in beweging brengen.

Deze groep rolstoelen kenmerkt zich door een enorme verscheidenheid die ontstaat door de specifieke toepassing van de rolstoel. De verschillen komen voort uit onder andere of de rolstoel  binnen of buiten wordt gebruikt, wordt de rolstoel kortdurend of langdurig gebruikt of er zelf wordt gereden of wordt de rolstoel geduwd.Wel of geen hulpmotor gemonteerd op de rolstoel.

Rolstoel_soort_XXL

Heavy Duty rolstoel of XXL rolstoel

XL rolstoelen zijn rolstoelen met een grotere maximale belasting. Deze rolstoel hebben ook een grotere zitbreedte voor mensen met een maatje meer. 

De XL rolstoelen zijn voorzien van een verstevigd frame en sterkere onderdelen. De meeste rolstoelen gaan tot een belasting van circa 125 kilogram, XL rolstoelen zijn er tot een maximale belasting van 350 kilogram.

Rolstoel_soort_kind

Kinder rolstoel of extra small rolstoel

Kinderrolstoelen worden geleverd met een extra kleine zitbreedte en zitdiepte. Kinderrolstoelen zijn er in leuke kleuren en modern uitgevoerd, passend bij het kind of jong persoon. Een kinderrolstoel hoeft tegenwoordig geen saaie rolstoel meer te zijn.

Is de Buggy niet meer toereikend dan kan een kinderrolstoel een uitkomst zijn. Lekker zelfstandig en bij vermoeidheid te gebruiken als "Buggy".

Rolstoel_soort_moduliar_verpleeg

Moduliare rolstoel

Een modulaire rolstoel wordt opgebouwd naar de wensen van de gebruiker. Vaak worden deze rolstoelen de hele dag door gebruikt en stelt de gebruiker hoge eisen aan het zitcomfort. De modulaire rolstoelen kunnen worden voorzien van diverse soorten zittingen, ruggen en hoofdsteunen. Zijn verstelbare beensteunen nodig of zachte armleggers. De mogelijkheden zijn ruim om de juiste zit te kunnen vinden.

Rolstoel_soort_verpleeg

Zorg rolstoel of verpleeg rolstoel

Voor intensieve verzorging wordt gebruik gemaakt van zorg- ofwel verpleegrolstoelen. Deze rolstoelen zijn vaak modulair aanpasbaar en kunnen op maat worden ingesteld. In tehuizen en zorg instellingen ziet u deze rolstoelen vaak voorbij komen. Ook geschikt om in de thuissituatie in te zetten voor verplegen.

Dit type rolstoel is voorzien van een kantelverstelling om de gebruiker te kunnen laten rusten en ontlasten. Ook is een verstelbare rugleuning een mogelijkheid en in combinatie met verstelbare beensteunen en een hoofdsteun kan de gebruiker liggen en slapen in de rolstoel.

Elektrische rolstoel

De elektrische rolstoel wordt aangedreven door elektromotoren. De bestuurder kan de rolstoel besturen door middel van een joystick of worden gereden door de verzorging d.m.v. een begeleiders besturing. Elektrsiche rolstoelen zijn er volledig aanpasbaar maar ook demontabel en meeneembaar. 

Een elektrische rolstoel waar de gebruiker de hele dag in doorbrengt heeft een hoger aanpassings niveau en eventueel vering dan een demontabele elektrsiche rolstoel waar minder intensief gebruik van wordt gemaakt. Vele modellen elektrische rolstoelen zijn op de markt.