Het kiezen van de juiste maat rolstoel
Op welke rolstoel maten moet ik letten
Bij rolstoelgebruik is het belangrijk dat de rolstoel goed aansluit op uw lichaam. Het zitcomfort van de rolstoel wordt onder andere bepaald door de maatvoering. Voor een optimale zithouding in de rolstoel zijn er een aantal verschillende maatvoeringen waar u rekening mee kunt houden. Hoe ver u wilt gaan met de aanpassing van de maatvoering hangt af van het gebruik van de rolstoel. Gebruikt u de rolstoel incidenteel, dagelijks, langdurig of permanent. Naast de standaard te bestellen of in te stellen maatvoeringen worden er ook rolstoelen op maat gebouwd individueel voor de gebruiker.
De meest algemene maar bij het aanschaffen van een rolstoel is de zitbreedte. Is de zitbreedte te klein dan zit u opgesloten in de rolstoel, is de zitbreedte te groot dan kunt u waarschijnlijk niet eens bij de armsteunen of u zit erg wijd met de armen, niet prettig.
Ergonomisch zitten in de rolstoel
Voor de gebruikers van een rolstoel die langduring in de rolstoel zitten is ergonomisch zitten van groot belang om klachten te voorkomen en bestaande klachten niet te verergeren. Goed ondersteund in de rolstoel zitten begint bij een juiste maatvoering en instelling.
De zitbreedte van een rolstoel
De zitbreedte is belangrijk voor het comfort van de gebruiker.
Hoe meet ik de juiste zitbreedte van een rolstoel op. De zitbeedte van een rolstoel meet u op door voor de rolstoel te gaan staan en een rolmaat van buitenzijde zitbuis tot buitenzijde zitbuis te houden. Dus niet tussen de buizen meten en ook niet hart op hart meten.
Voor een passende zitbreedte meet u uw heupbreedte en voegt u, afhankelijk van het type rolstoel, twee tot vier centimeter extra ruimte toe. Dit is dan een passende zitbreedte rolstoel.
U heeft nu voldoende ruimte voor een goede drukverdeling en de rolstoel is zo smal dat u goed bij de armsteunen en eventueel de hoepels kunt. Ook heeft u een rolstoel zo smal mogelijk om te kunnen manouvreren.
De zitdiepte van een rolstoel
De zitdiepte van een rolstoel is van belang voor een maximale ondersteuning van de boven benen. Is de zitdiepte te lang dan wordt u onderuit "getrokken" en is de zitdiepte te kort dan is de ondersteuning, drukverdeling, van de bovenbenen te beperkt.
Een correct zitdiepte zorgt ervoor dat het gehele gewicht van de gebruiker goed wordt verdeeld over de rolstoelzitting. Hierdoor worden drukpunten en huidirritaties voorkomen.
Het opmeten van de benodigde zitdiepte: Laat de gebruiker op een stabiel zitvlak zitten en meet de afstand tussen het achterste gedeelte van de heup/lage rug tot de knieholte. Trek ongeveer 4 cm van deze afstand af om ruimte te geven aan de kuiten.
Het meten van de zitdiepte van de rolstoel: Meet de afstand tussen de voorkant van de zitbekleding tot aan de voorkant van de rugbuis. Nu heeft u de zitdiepte van de rolstoel.
De onderbeenlengte instellen van een rolstoel
Door het instellen van de voetplaten of voetbeugel op de juiste hoogte zorgt u voor een goede drukverdeling op de voeten en bovenbenen.
Meet de afstand van de schoenhiel tot aan de knieholte. Dit is de onderbeenlengte. Meet bij de rolstoel de afstand tussen de zitting en de bovenzijde van de voetplaat af (aan de achterkant) en zet deze vast.
Houdt rekening met de dikte van een zitkussen die in de rolstoel aanwezig is en trek deze cemtimeters af van de in te stellen onderbeenlengte.
Houdt ook rekening dat de zitting niet slap hangt of ingezakt is.
Rolstoel zithoogte voorzijde
De zithoogte aan de voorzijde van de rolstoel bepaald de toegankelijkheid van de rolstoel maar ook de bodemvrijheid. Een minimale bodemvrijheid van de voetplaten is 3 cm. Dit om over drempels en oneffenheden te kunnen rijden en niet overal op vast te "lopen". De zithoogte aan de voorzijde bepaald ook mede of u bijvoorbeeld onder een tafel past met de rolstoel. Het opmeten van het onderbeen (knieholte tot schoenhiel) plus 4 cm is het meest gebruikelijk. De zithoogte voor meet u vanaf de grond tot aan de voorzijde van de zitting.
Rolstoel zithoogte achterzijde
De zithoogte van de achterzijde van de rolstoel bepaald in welke hoek de zit komt te staan. HIermee creëert u de wig van de rolstoel. De zithoogte aan de achterzijde van de rolstoel wordt mede bepaald door de groote van de wielen, de lengte van de zitting, de zithoek en de zithoogte voor. De zithoogte achter meet u door te meten vanaf de grond tot aan de achterzijde van de zit.
De rughoogte van een rolstoel
De rughoogte van de rolstoel op de juiste hoogte geeft de gebruiker ondersteuning en vrijheid van bewegen.
Voor een juiste rughoogte bij de actieve gebruiker meet u de hoogte vanaf de zitbuis tot aan de onderzijde van de schouderbladen. De gebruiker heeft met deze rughoogte vrijheid van bewegen om te hoepelen.
Voor de passieve gebruiker kan de rug ingemeten worden door te meten vanaf de bovenzijde van de zitbuis tot bovenzijde van de schouder om de gehele rug ondersteuning te bieden. Is er sprake van een rolstoel met een kantelverstelling dan is een hoofdsteun wenselijk voor ondersteuning van hoofd en nek. (houdt rekening met de dikte van een eventueel zitkussen)