Rollz Motion Rhythm Parkinson rollator

Rollz Motion Rhythm

Rollator voor mensen met Parkinson

Deze Parkinson rollator is een gespecialiseerde versie van de zeer stabiele Rollz Motion rollator, die door mensen met Parkinson erg gewaardeerd wordt. Een rollator als deze helpt om weer vertrouwen in eigen kunnen op te bouwen. En daardoor weer zelfstandig weer naar buiten te durven gaan.

Deze rollator is ontwikkeld voor mensen met een verstoord looppatroon. Dat komt voor bij de ziekte van Parkinson. Ook bij mensen met MS kan het loopritme verstoord zijn. Of bij mensen die een beroerte hebben gehad. In zulke situaties stimuleren de ritmische cues van deze rollator een regelmatig loopritme.

Snel geleverd
SKU
2015RM0001
€ 1.345,00

Last van freezing?

Loopstoornissen kunnen erg hinderlijk zijn voor mensen met Parkinson. Bijna de helft van de Parkinson patiënten heeft last van freezing. Dan lijkt het of de voeten aan de grond vastgeplakt blijven zitten en is het moeilijk om uit zo’n verstarringsmoment te komen.

In de loop van het ziekteproces kunnen de volgende symptomen ontstaan: voorovergebogen lopen, kleine, schuifelende passen en minder hoog optillen van de voeten. Daarbij gaan bewegingen langzamer en onregelmatig. Ook de mate van armzwaai neemt af en wordt asymmetrisch.

De eigen interne cues om te gaan lopen werken niet goed meer. Als de voeten blijven staan en het bovenlichaam beweegt dóór, kan bevriezing leiden tot vallen en b.v. heupfracturen. De impact van dit soort loopstoornissen is daarom groot.

Patiënten met deze symptomen blijken volgens medisch onderzoek baat te hebben bij externe, sensorische cues. Deze kunnen ook de eigen compensatie strategieën ondersteunen.

Parkinson rollator met drie ritmische cues

Het bevriezen treedt vooral op bij het starten met lopen, bij het draaien of het doorgaan van een deur. Of kan door stress worden uitgelokt. De Rollz Motion Rhythm Parkinson rollator ondersteunt in zo’n situatie de inzet van een ritmische loopbeweging met drie stimulansen om uit een freeze-moment te stappen:

- Een lichtstreepje op de grond
- Een trilling in de handvaten
- Ritmische tonen

De een heeft vooral baat bij een laserlijn, de ander bij een hoorbaar ritme of een prikkel via de handvaten om op gang te komen. Daarom zijn de prikkels individueel instelbaar. Wat het beste werkt, kan namelijk per patiënt verschillen.

Verder helpen deze prikkels om het looppatroon en paslengte te verbeteren. Daarom is deze rollator ook geschikt voor mensen met een door andere aandoeningen verstoord looppatroon. Overgangen in situatie, zoals een bocht of drempel, worden makkelijker.

Zichtbare, voelbare en hoorbare cues op de Parkinson rollator

Met een druk op de knop in het handvat start het ritmische patroon. Dit is individueel in te stellen. Zowel het laserstreepje dat op de grond voor de voeten wordt geprojecteerd, de trilling  in de handvaten als de klinkende tonen geven het gewenste loopritme aan.

Het looptempo is in te stellen via de module aan de rollator. Het aangegeven tempo kan met de plus-knop licht worden opgevoerd om sneller te lopen. Of met de min-knop juist iets langzamer gezet om bewegingen soepeler te laten verlopen. De drie cues zijn met elkaar te combineren of apart gebruiken.

De groene laserlijn die op de grond voor de rollator wordt geprojecteerd werkt als visuele cue. Deze stimuleert over de laserlijn heen te stappen. Dit verbetert de paslengte en loopsnelheid. Ook stimuleert de plotseling zichtbare prikkel om de loopbeweging te starten.

Het akoestische ritme van de ingebouwde metronoom draagt bij aan het verhogen van de loopsnelheid. Ook helpt het hoorbare ritme om in een cadans te komen.

De voelbare trillingen in het handvat ondersteunen de gang tijdens het lopen. Ook het ritme van de vibraties kan apart worden ingesteld, bijvoorbeeld ondersteunend aan het hoorbare ritme. Een groot voordeel van deze tactiele cue is dat hij niet merkbaar is voor de omgeving.

Bij de Rollz Rhythm kan je ook het standaard rolstoelpakket kopen waarmee je de rollator gemakkelijk kan omvormen tot een rolstoel. 

Parkinsonrollator Rollz met in te stellen App

App voor alle details voor Android en IOS smartphone

Parkinson App Rollz rollator instellen met therapeut
Met de bijbehorende app op de smartphone zijn meer details in te stellen. Zoals de geluidsintensiteit, toonhoogte en patroonlengte. Wij raden aan dat de gebruiker hierover overlegt met zijn fysiotherapeut of ergotherapeut. Het oefenen met cues kan deel uitmaken van een looptraining.

De therapeut kan via de app het looppatroon personaliseren en zo nodig aanpassen. Bijvoorbeeld door de beginfrequentie in stappen per minuut te bepalen. Ook kan deze een geschikt ritme instellen. Afhankelijk van hoe de patiënt reageert op de externe cues kan een ritmisch patroon van 8, 16 of 32 cues worden ingesteld dan wel continu.

De app werkt zowel op Android als iOS smartphones. Met de app zijn de instellingen ook op afstand aan te passen. Dit is handig tijdens een training, waarbij de therapeut de aangegeven loopsnelheid kan variëren.

Bewegen is goed bij Parkinson

Bewegen is belangrijk, juist ook voor mensen met Parkinson. Door Parkinson vermindert de balans, zowel bij het lopen als het staan. De houdingsreflexen die het lichaam in evenwicht moeten houden, werken minder goed.

Daarnaast lopen sommige mensen met Parkinson vaak wat voorovergebogen. Ook daardoor vermindert de balans. Hierdoor kan valangst ontstaan. Een stabiele Parkinson-rollator kan valangst verminderen. Het lopen voelt veiliger. Dat geeft dan niet alleen fysieke, maar ook geestelijke steun om er toch op uit te trekken.

Voldoende beweging speelt een belangrijke rol bij de behandeling. Door regelmatig te lopen blijft de spierconditie beter, de kans op vallen verkleint en het risico op andere aandoeningen neemt af.

Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:Rollz Motion Rhythm Parkinson rollator
Uw waardering